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Issue 
 
You have asked a series of questions about the use of student association funds for the purpose 
of advocating for, or assisting in, the development and approval of ballot measures. Some of 
the questions are relatively easy to answer, but others are quite complex and are highly 
dependent on specific circumstances. While this opinion can be used as a guide, districts should 
consult local counsel to ensure compliance with all laws and regulations. Districts should also 
refer to Legal Advisory 04-05 issued by this office. 
 
Introduction 
 
Education Code section 7054 provides: 
 

No school district or community college district funds, services, supplies, or 
equipment shall be used for the purpose of urging the support or defeat of any 
ballot measure or candidate, including, but not limited to, any candidate for 
election to the governing board of the district.  

 
Because of the clarity of this statute, it would be prudent for districts and student associations 
to interpret the law strictly and conclude that where uncertain, the safest course is to avoid 
using student association funds for political activities. For purposes of this opinion, reference to 
“funds” includes services, supplies, or equipment. 
http://www.cccco.edu/Portals/4/Legal/opinions/attachments/10-01.pdf. (This opinion does not 
address student representation fees collected pursuant to Education Code section 76060.5. Use 
of student representation fees is addressed in the Student Fee handbook.) 

http://www.cccco.edu/
http://www.cccco.edu/Portals/4/Legal/opinions/attachments/10-01.pdf
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Questions 
 

1.  Can Associated Student Organization (ASO) funds provided by the district be 
used to support campaigns to pass or defeat an initiative that has qualified and 
been placed on a ballot?  

 
No, this is clearly prohibited by Education Code section 7054. 
 

2. Can an ASO use its own privately raised funds for this purpose? 
 

Yes, funds raised independently by the ASO are not subject to the prohibition. Pursuant to 
Education Code section 72670, an ASO is an auxiliary organization and the Attorney General has 
determined that because an auxiliary organization is a private entity, its use of its own privately 
raised funds is not subject to the prohibition against the use of “public funds” for political 
purposes. This conclusion is not changed by the fact that districts have the power to oversee 
organization funds. 88 Ops.Cal.Atty.Gen. 46 (2005). 
 
Public funds are those funds held by a district in the normal course of business received 
through traditional sources such as apportionment and grants. Privately raised funds are those 
received through the independent efforts of the ASO through activities such as sales of optional 
student ID cards, flea markets, and bake sales. If an ASO desires to use its privately raised funds 
for political purposes, it is essential that privately raised funds be maintained in a segregated 
account to ensure that public funds are not intermingled. Furthermore, organizations 
incorporated as “nonprofit organizations” may be subject to additional limitations. 
 

3. Can ASO independently raised funds be used to support campaigns to qualify an 
initiative for the ballot? Specifically, can they be used for 1) donations to 
initiative qualification campaigns; 2) producing or purchasing flyers or other 
materials to promote a qualification campaign; and 3) paying signature-
gatherers? 

 
All ASO funds can be used for general advocacy; for example, to transport students to the 
March in March. On the other hand, as discussed above, ASO funds provided by a district 
cannot be used to support a ballot measure. This raises the question of precisely when an issue 
of interest on which advocacy is allowed becomes a ballot measure for which advocacy is 
permitted only with funds raised by the ASO. 
 
Under Government Code section 82043(a): 
 

“Measure” means any constitutional amendment or other proposition which is 
submitted to a popular vote at an election by action of a legislative body, or 
which is submitted or is intended to be submitted to a popular vote at an 
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election by initiative, referendum or recall procedure whether or not it qualifies 
for the ballot. 

 
The Fair Political Practices Commission has found that: 
 

Under the Political Reform Act, a proposal can become a measure in two 
different ways. First, "measure" includes any proposition "which is submitted or 
is intended to be submitted to a popular vote at an election by initiative, 
referendum or recall procedure whether or not it qualifies for the ballot.  This 
definition includes not only each initiative, referendum or recall that is actually 
submitted to the voters, but also applies to each such proposal that is intended 
to be submitted to a popular vote whether or not it qualifies for the ballot. 
Accordingly, an initiative, referendum or recall becomes a measure when the 
proponents begin to circulate signature petitions to qualify the measure for the 
ballot.” (In re Fontana (1976) 2 FPPC Ops. 25.) 

 
Thus, student associations may use district funds to advocate up to the point the proponents of 
the measure begin to circulate signature petitions. The question posed above is whether ASO 
funds can be used in “qualification campaigns.” Clearly, district ASO funds cannot be used to 
pay signature gatherers. Conceivably, there could be elements of a “qualification campaign” 
that precede circulation of petitions and ASO funds could be used. However, this is a very gray 
area and the ASO may not necessarily know exactly when the proposal becomes a “measure.” 
To avoid potential violation of Education Code section 7054, it is advisable that district ASO 
funds cease being used for some definable period prior to the time when petitions are actually 
being circulated. ASO’s should work closely with their advisors and may need to consult legal 
counsel, depending on the specific circumstances involved. 
 

4.  Can an ASO take a position on a ballot initiative?  
 

Yes, the ASO can take a position and adopt a resolution in support or against, but the ASO 
cannot use district funds to disseminate the resolution other than through the commonly used 
procedures of publication of minutes. 
 

5.  Can ASO members actively support campaigns to pass or defeat an initiative 
 without the direct or indirect expenditure of district funds?  
 

Yes, there are no limitations on ASO members expressing their opinions as individuals or as 
members of the ASO as long as no district funds are used.  
 

6.  Can district funds be used to present information about a ballot measure? What 
distinguishes sharing information from promoting a position? 
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District employees and ASO members are permitted to provide information on an initiative or 
ballot measure. Education Code section 7054 requires that “information provided constitutes a 
fair and impartial presentation of relevant facts.” For example, if representing the ASO at a 
public meeting regarding a ballot measure, an ASO representative can offer factual information 
describing the impacts of the ballot measure. Similarly, an ASO could produce an informational 
flyer describing the impacts of the ballot measure. Whether information is impartial or 
advocacy may be difficult to discern. Districts typically are very cautious in this area and work 
closely with their legal counsel and public information officers to craft messages that are 
permissible. Student associations should be equally cautious. 
 
As mentioned at the outset, this topic can be very complex, and districts are advised to consult 
with local counsel on specific cases. 
 
 
SB/fr/ll 
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