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Question 
 
Does faculty have the authority to involuntarily drop a student that stops attending a course after 
the census date? 
 
Conclusion 
 
Faculty may drop a student that stops attending a course. The census date does not restrict the 
faculty’s ability to involuntarily remove a student from a course when that student no longer 
attends that course.  
 
Background 
 
The distribution of apportionment to the California Community College system is based on a 
calculation of the units of full-time equivalent student (FTES) generated at each individual 
college. The various factors for calculating FTES are described in California Code of 
Regulations, title 5, section 58003.1. One of the key factors used in computing FTES is the use 
of the census date. The census date establishes a minimum cutoff date for students to be actively 
enrolled in a course and still be counted for FTES calculations. Students who are not enrolled in 
a course as of the census date do not generate FTES for that enrollment. 
 
Title 5, section 58004(c) requires that each district, by the end of the business of the day 
immediately preceding the census date, drop all students who are inactively enrolled in the 
course. Section 58004(c)(1)-(3) states that inactive enrollment occurs when a student has been 
identified as a “no show,” officially withdraws from the course, or has been dropped for no 
longer participating in the course.  
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Legal Opinion 11-04 

While faculty are authorized to drop students who are inactively enrolled on the day prior to 
census date, do faculty have that same authority to drop students who stop attending a course 
after the census date or does section 58004 preclude them from doing so? 
 
Analysis 
 
Dropping a student from a course for excessive absences is a form of involuntary removal from 
the course. In this situation, the student has stopped attending the course, but has not formally 
submitted any request to withdraw their name from the course enrollment roster. Title 5, section 
55003(l) states that there are only two situations that a student may be involuntarily withdrawn 
from a course. Section 55003(l) states that “the student may only be involuntarily removed from 
a course due to excessive absences or as a result of disciplinary action taken pursuant to law or to 
the student code of conduct.” 
 
There are no date restrictions to either of these forms of involuntary removal. Thus a faculty 
member may drop a student that stops attending the course, regardless of whether it is before or 
after the census date. The census date only provides a basis for FTES calculations and has no 
effect on faculty members’ ability to involuntarily remove a student from the class when there is 
proper cause. 
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