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Question 
 
A community college is offering an open, remedial class on a California State University (CSU) 
campus. The class enrolls both CSU students and community college students not enrolled at 
CSU. Are CSU students enrolled in the class required to pay the enrollment fee? If the answer is 
no, can the community college district charge the enrollment fee to the students not enrolled at 
CSU? Can the community college claim apportionment for the FTES generated in that class?   
 
Conclusion 
 
The community college may not charge an enrollment fee for the CSU students that are enrolled 
in the class. The determination of whether any other students enrolled in the class may be 
charged an enrollment fee is a separate question, and should be considered on a case by case 
basis. However, there is no specific limitation on charging the other students enrolled in the class 
an enrollment fee, while not charging the CSU students. A community college can claim 
apportionment for an open, remedial class located on a CSU campus.   
 
Analysis 
 

1. Are CSU students enrolled in the class required to pay the enrollment fee? 
 
No, a community college may not charge an enrollment fee for CSU students enrolled in a 
remedial class located on its campus. This is not a waiver; however, it is an exemption from the 
law. While an enrollment fee may not be charged, districts can claim state apportionment for 
CSU/UC students enrolled in these classes.  
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Education Code section 76300 contains the overall guidelines for student fees, computation of 
apportionments, and the various exemptions and waivers associated with those subject areas.  
That section requires that the governing board of each community college district charge a 
student fee for students who take classes in its district. Even though the class in question is 
offered off campus, it is still administered under the supervision and control of the community 
college, and receives its primary funding through the community college’s general 
apportionment. Thus, the location of the class is not the controlling factor.  
 
On the other hand, regarding the CSU students enrolled in this course, Education Code section 
76300(e) provides an exemption. Education Code section 76300(e)(2) states that the fee 
requirement does not apply to: 
 

“(e)(2) California State University or University of California students enrolled in 
remedial classes provided by a community college district on a campus of the 
University of California or a campus of the California State University, for whom the 
district claims an attendance apportionment pursuant to an agreement between the 
district and the California State University or the University of California.” 

 
Thus, no fee can be charged to CSU or University of California (UC) students who enroll in 
remedial classes provided by a community college district on its campus. This is not a waiver, 
however, but a fee that is not allowed as a matter of law.   
 

2. Can a community college charge the enrollment fee for other students in the class if it 
does not charge the fee to the CSU students?   

 
Yes, a community college district is required to charge the enrollment fee for other students in 
the class even if it cannot charge a fee to the CSU students. As stated above, the CSU students 
enrolled in this remedial class on its campus cannot be charged a fee as a matter of law per 
Education Code section 76300(e)(2). This exemption does not have any impact on the other 
students enrolled in the class, but these students could be covered by the standard fee waivers 
guidelines set forth in Education Code section 76300. The students should be treated just like all 
other community college students regarding the fees.  
 

3. Can a community college claim apportionment for students enrolled in a remedial class 
that is located on a CSU campus? 

 
Yes, a community college can claim apportionment for this class. Section 58050 of title 5 of the 
California Code of Regulations establishes what conditions are necessary for a college to claim 
attendance for apportionment. As with the fee requirement, the physical location of the class 
offered is not relevant. Assuming that the remedial course offered on the CSUS or UC campus 
meets all of these requirements, the community college district may claim apportionment for this 
course.  
 
The question from the campus originally inquired as to the impact of the cross-enrollment 
provisions in Education Code section 66750 et seq. It should be noted that the remedial classes 
described above are to be distinguished from cross-enrollment programs between California 
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public higher education systems described in Education Code section 66750 et seq. Cross-
enrollment programs are intended to provide students limited access to classes in other public 
higher education segments allowing a student to cross-enroll in a maximum of one course per 
academic term at a host campus of another segment. In order to participate in a cross-enrollment 
program, a student must meet certain minimum academic standards, pay the appropriate tuition, 
and demonstrate an appropriate amount of academic preparation.   
 
As a practical matter, due to the open nature of community college courses, UC and CSU 
students do not need to seek the limited circumvention of the enrollment process provided by 
Education Code section 66750 et seq. in order to attend a community college. The remedial 
program, in this case, is one that is open to the public without academic restrictions or barriers to 
admission. All students are eligible to take the course, without meeting academic requirements 
that would apply to a community college student seeking enrollment in a UC or CSU class. 
 
 
 
Cc: Chris Yatooma, Director of Fiscal Policy 
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