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ISSUE

You have asked whether Education Code section 76140 permits a community college  
district to set its nonresident tuition at a level below its own expense of education or the  
statewide average expense of education.

CONCLUSION

A community college district may not set its nonresident tuition at a level lower than  
either its own per unit expense of education, adjusted for inflation, or the statewide  
average per unit expense of education, adjusted for inflation, whichever is less.

ANALYSIS

Education Code section 76140 provides that each community college district "may admit  
and shall charge a tuition fee to nonresident students." Subdivision (e) of that section  
then goes on to prescribe the options available to a district for setting the level of the  
nonresident tuition. It provides, in pertinent part:

"(e) The fee established by the governing board pursuant to subdivision (d) shall  
represent for nonresident students enrolled in 30 semester units or 45 quarter units  
of credit per fiscal year (1) the amount that was expended by the district for the  
expense of education as defined by the California Community College Budget  
and Accounting Manual in the preceding fiscal year increased by the projected  
percent increase in the United States Consumer Price Index as determined by the  
Department of Finance for the current fiscal year and succeeding fiscal year and  
divided by the FTES (including nonresident students) attending in the district in  
the preceding fiscal year, (2) the expense of education in the preceding fiscal year  
of all districts increased by the projected percent increase in the United States 
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Consumer Price Index as determined by the Department of Finance for the fiscal  
year and succeeding fiscal year and divided by the FTES (including nonresident  
students) attending all districts during the preceding fiscal year, (3) an amount not  
to exceed the fee established by the governing board of any contiguous district, or  
(4) an amount not to exceed the amount that was expended by the district for the  
expense of education, but in no case less than the statewide average as set forth in  
paragraph (2)."

Since the nuances of calculation are not relevant to our analysis, we can simplify and  
describe these options in shorthand form as:

1. the district's actual expense of education;
2. the statewide average expense of education;
3. an amount not to exceed the level set by a contiguous district; or
4. an amount not to exceed the district's expense of education but not less than the 
statewide average expense of education.

We understand that some districts have asserted the view that option 3 effectively allows  
a district to set its nonresident tuition at any level less than or equal to the nonresident  
tuition rate established by any contiguous district. This interpretation is based on the fact  
that option 3 simply says that the nonresident tuition may be set at a level "not to exceed  
the fee established by the governing board of any contiguous district." According to this  
theory, this language only sets an upper limit on the tuition level and therefore suggests  
that a district could set its tuition at ANY level below that of neighboring districts--even a  
level below its own costs or the statewide average.

However, a review of the structure and legislative history of section 76140 convinces us  
that this notion is inconsistent with the basic purpose of the section and the intent of the  
Legislature in defining the options listed in subdivision (e).

Initially, we observe that under the theory described above, a community college district  
could conceivably set its nonresident tuition at 0 because this amount would be less than  
that charged by any contiguous district. Clearly this would be an absurd result and would  
be inconsistent with the very first sentence of the statute which says that districts "shall  
charge" nonresident tuition. Thus, there must be some lower bound to the level at which  
a district may set its nonresident tuition, but if we were to assume that a district can select  
any level lower than that of a contiguous district, the language of the statute leaves us  
with no rational basis for determining what that lower limit might be.

When the language of a statute is ambiguous, we look to the legislative history of the  
provision for guidance. As we shall see, the legislative history of section 76140  
demonstrates that the Legislature did not intend option 3 to permit a district to reduce its  
nonresident tuition below the district's actual cost or the statewide average cost.

Up until 1983, section 76140 provided only the first two options for setting nonresident  
tuition. That is, a district could base its nonresident tuition on its actual expense of  
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education adjusted for inflation or could base it on the statewide average cost adjusted for  
inflation. In 1983, Senate Bill 646 (Stats. 1983, ch. 317) changed this by adding the  
language at issue here permitting a district to set its nonresident tuition at a level not to  
exceed that of any contiguous district. Although it is not reflected in the language added  
by SB 646, it is clear that the Legislature understood the bill to have the effect of  
allowing districts to increase their nonresident tuition above the levels authorized under  
either option 1 or option 2 listed above. The Enrolled Bill Report prepared by the  
Department of Finance on July 14, 1983, explained that:

"This bill would authorize each community college district to use a method other  
than those presently prescribed by law to compute the level of tuition it is required  
to charge to its nonresident students. This new method would authorize districts to  
increase nonresident tuition. . . . .  

. . . .  
. . . .  Thus, a district which is a neighbor to another district with a higher CEE and  
resultantly higher nonresident tuition could increase its own nonresident tuition."

Nowhere in the record is there any indication whatsoever that the Legislature ever  
anticipated that the amendments made by SB 646 would have the effect of allowing  
districts to lower their nonresident tuition rate or even to discontinue charging  
nonresident tuition entirely.

In 1989, SB 716 (Stats. 1989, ch. 985) added the fourth option for determining the level  
of nonresident tuition. Although the meaning of option 4 is not in dispute, the legislative  
history of SB 716 is instructive.

It appears that SB 716 was intended to allow districts to have flexibility to establish  
nonresident tuition in a range between the specific amounts authorized under options 1  
and 2. The analysis prepared for the hearing of the Assembly Subcommittee on Higher  
Education on July 11, 1989, explained that:

"This bill would establish a range between options 1 and 2 within which the  
community college district governing boards could select a tuition level. The Los  
Angeles Community College District in 1989-90, for example, can charge $94 per  
semester unit for nonresident students (option 2), $102 per unit (option 3), or  
$120 per unit (option 1). To meet expenses and remain competitive, it wants to 
raise tuition from $97 

       

to $107 per unit, but under current law it can only raise it 
from $97 

        
to either $102 or $120 per unit. This bill would allow LACCD to set 

tuition anywhere between $94 and $120 per unit."

This analysis reflects the Legislature's understanding of the law as it existed in 1989.  
Specifically, it was understood that a district in the situation of LACCD could only raise  
its nonresident tuition to one of two discrete values and nothing in between. However,  
this would not have been true if the 1983 amendments to the statute already authorized  
districts to set their nonresident tuition at any level below that of a contiguous district.
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Had that been the case, LACCD would have been able to set its nonresident tuition at any  
level below $102 per unit.

The Higher Education Committee analysis also explained that SB 716 was being  
considered in the light of recommendations on nonresident tuition policy for the three  
segments of higher education which had recently been presented to the Legislature in a  
June 1989 report by the California Postsecondary Education Commission (CPEC). The  
analysis lists several of the recommendations from that report, including that, "In  
annually determining nonresident tuition, each segment should consider its average cost  
of instruction, in addition to nonresident fees of public institutions in other states. . . . A  
segment's level of nonresident tuition and fees should never be less than that segment's  
marginal cost of instruction." The analysis for the Ways and Means Committee hearing  
on August 23, 1989, added that the provisions of SB 716 were "consistent with the  
practices of four-year public segments, particularly the University of California, with  
respect to nonresident tuition. These requirements come from recommendations  
contained in a recent CPEC report on a long-term non-resident fee policy."

Consistent with the CPEC recommendation that nonresident tuition should never be set at  
a level below a segment's marginal cost, SB 716 authorized districts to set their  
nonresident tuition in a range carefully defined as "an amount not to exceed the amount  
that was expended by the district for the expense of education, but in no case less than the  
statewide average." It would have made little sense for the Legislature to insist that the  
nonresident tuition rate under the new option 4 could "in no case" be less than the  
statewide average if option 3, which had been incorporated into the statute in 1983,  
allowed a district to set its nonresident tuition below that level.

Thus, we conclude that the theory that option 3 allows a district to set its nonresident  
tuition at any level below that of a neighboring district is inconsistent with the language  
and legislative history of section 76140. Instead, it is our view that the statute must be  
read to impose an implicit limit on option 3 -- that a district may set its nonresident  
tuition at any level which does not exceed that of a contiguous district, but in no case less  
than the districts actual cost or the statewide average cost, whichever is less.

cc: Erik Skinner, Vice Chancellor, Fiscal Policy  
Patricia Laurent, Specialist, Fiscal Standards
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