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QUESTION 
 
Are colleges obligated to recognize catalog rights held by students at other colleges? 
 
CONCLUSION 
 
Catalog rights are based in contract law and students can enforce the catalog rights only against 
the original college.  However, colleges are authorized to grant additional rights to students on a 
permissive basis. 
 
ANALYSIS 
 
In 2007, the Board of Governors adopted changes to title 5 increasing the minimum requirements 
for an Associate Degree.  California Code of Regulations title 5, section 55063 now requires that 
a student entering a college in Fall 2009 or thereafter must satisfactorily complete Intermediate 
Algebra and Freshman Composition (or equivalent courses).  Students who enrolled prior to Fall 
2009 are subject to the old requirements of Elementary Algebra and an English course one level 
below Freshman Composition. 
 
As a result of the new Math and English graduation requirements, a question has arisen regarding 
students who transfer units from a sister college.  Colleges routinely accept units from sister 
colleges, but it’s less clear how to deal with students who completed the lower level 
requirements at another institution prior to Fall 2009.  Are colleges required to accept “catalog 
rights” from other colleges and grant degrees based on the old requirements, and if not required, 
are they permitted to do so? 
 
In Legal Opinion 91-02, the California Community Colleges Chancellor’s Office provided 
“ample authority for the proposition that a college catalog constitutes a written contract between 
the institution and the student where the student enters the school under the terms of the catalog.”  
Catalog rights, therefore, are governed by the basic principles of contract law.  However, because 
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the specific application of contract law can be complex, the Chancellor’s Office has indicated 
that Opinion 91-02 is “problematic.”  As there is no specific reference in Education Code or title 
5 that refers to “catalog rights” for community college students, questions regarding catalog 
rights are best answered by legal counsel at the colleges with experience in contract law.  
 
Title 5, section 55005 requires that colleges publish certain information about courses in “college 
publications” which usually include a college catalog and class schedules for every term, but 
neither type of document is specified.  Title 5, section 55063 defines the minimum requirements 
for the associate degree at the California community colleges.  In the fifth paragraph (not 
numbered), the section states, “The required 60 semester or 90 quarter units of course work must 
be fulfilled in a curriculum accepted toward the degree by a college within the district (as shown 
in its catalog).”  The second and third paragraphs (not numbered) begin, “Effective for all 
students admitted to a community college for the Fall 2009 term or any term thereafter. . . .” and 
each states the standards for competence in composition and mathematics.  It is implied that 
students who were admitted to a community college prior to the Fall 2009 term may be allowed 
to meet lower standards as they were described in a previous college catalog. 
 
From these regulations and standards, it is clear that the college must maintain a catalog but there 
is no mention of “catalog rights” that determine which students must complete the requirements 
published in the catalog.  Historically, districts and colleges have determined their own policy in 
regard to student enrollment and academic requirements.  However, as stated above, catalog 
rights exist between a student and college and generally support the view that students should not 
be subjected to changes after entering the institution. 
 
Title 5, section 55063 is very clear that the new competencies in English and mathematics are 
“Effective for all students admitted to a community college for the Fall 2009 term or any term 
thereafter. . . .”  Thus, they are required for students who are admitted and enroll in courses for 
the first time in Fall 2009 or any later term.  In addition, section 55063(a)(2) also requires that 
these students must complete each course counted toward the major or area of emphasis “with a 
grade of C or better or a ‘P’ if the course is taken on a ‘pass-no pass’ basis.”  Students enrolled 
prior to Fall 2009 have “catalog rights” and are not subject to the new degree requirements. 
 
Many of our students attend multiple institutions and there is interest in allowing students who 
have pre-Fall 2009 catalog rights at one college to exercise those rights at a subsequent college.   
The legal answer to this question is clearly no because, under contract law principles, the new 
college does not have an obligation to recognize catalog rights gained at another institution.  The 
student has catalog rights at the new college based on the written catalog in effect when the 
student enters the new college.  Thus, the second or subsequent college is not required to 
recognize catalog rights from another college. 
 
On the other hand, there is nothing to prevent a college from voluntarily recognizing the old 
catalog rights.  This is most likely to occur within a community college district, but it is not 
limited to that circumstance.  Some multi-college districts have established a policy whereby 
students may be allowed “catalog rights” to any college within the district in order to allow 
students to complete courses at more than one college in the district.  This represents a 
permissive expansion of the student’s contractual catalog rights.   
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The same principle would apply to colleges outside the district; a college or district could adopt a 
policy that provides recognition for catalog rights gained elsewhere.  However, colleges should 
be careful about doing this because once this door is opened it will be difficult to control and 
colleges could be asked to accept very old and outdated catalog rights.  This concern could be 
addressed by careful drafting of such a policy, but because of the complexities of contract law, it 
is recommended that legal counsel at the colleges be consulted before allowing for an expansion 
of catalog rights. 
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