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California Community Colleges Chancellor’s Office 
 

Q&A Concerning Compliance with California Code of Regulations,  
Title 5 Section 58051.5 

 
 
 
Question: 
 
What does the term “direct education costs” refer to as it relates to compliance with California 
Code of Regulations, Title 5 Section 58051.5(a)(1)?   
 
[In part, Title 5 Section 58051.5(a)(1) indicates that “no community college district may claim 
for purposes of state apportionment any classes…if the district receives full compensation for 
direct education costs for the class from any public or private agency, individual or group of 
individuals...”]   
 
Answer:   
 
The California Community Colleges Budget and Accounting Manual (BAM) provides the 
following definitions for “Direct Expenses or Costs” and “Indirect Expenses or Costs”  (Appendix 
A, Common Terminology): 
 

Direct Expenses or Costs: Expenses specifically traceable to specific goods, services, 
activities, programs, functions, units, or departments. 
 
Indirect Expenses or Costs: Those elements of cost necessary in the production of a 
good or service which are not directly traceable to the product or service. Usually these 
costs relate to objects of expenditure that do not become an integral part of the 
finished product or service, such as rent, heat, light, supplies, management and 
supervision. 

 
The BAM also provides the following concerning the “direct costs of classroom instruction” 
(Chapter 4, Classification of Expenditures by Activity, page 4-4):  
 

Expenditures incurred for instructional activities are classified by controlling accounts 
(CA) 0100 through 5900 as shown above. The direct costs of classroom instruction are 
recorded by discipline within Activities 0100 through 4900. Costs of instruction include 
expenses incurred in offering credit and noncredit courses approved, either individually 
or as a part of some larger program, by the Chancellor’s Office. Also included are the 
salaries, benefits, and related expenses of those coordinators, supervisors, 
departmental chairpersons and their support staff whose duties are directly related to 
specific instructional activities. 
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Considering the above BAM differentiation between “direct” and “indirect” expenses or costs 
and other guidance concerning “the direct costs of classroom instruction,” it has been 
determined by the Chancellor's Office that the term “direct education cost” as referenced in 
Title 5 Section 58051.5 is inclusive of all expenses specifically traceable to a class, such as the 
salaries and benefits of the instructor, instructional assistants or aides, and non-instructional 
staff directly supporting the class (e.g., proctors); instructional materials and supplies and 
equipment, along with any other direct expense or cost required for the particular class in 
question (“direct education costs” would not include “indirect expenses or costs” as defined 
above).  Because of this determination, if a district receives funding for a class from any “public 
or private agency, individual or group of individuals” that amounts to no more than the salary 
and benefits of the designated class instructor and can document other “direct education 
costs” for that class paid from general fund unrestricted resources, it can have certainty that it 
has not received “full compensation” for the “direct education costs” of the class and would 
thus not be prohibited from claiming state apportionment for the class as long as all other 
applicable conditions for claiming attendance are met, including as prescribed by Title 5 Section 
58050.  In instances where there are no other “direct education costs” for a class and the 
district pays for a portion of the instructor’s salary and/or benefits from general fund 
unrestricted resources, then it would also not be prohibited from claiming state apportionment 
for that class as long as all other applicable requirements for doing so are met as previously 
noted.  In developing local policies and procedures related to compliance with the full 
compensation provisions of Title 5 Section 58051.5, it is advised that districts utilize a prudent 
approach in determining what portion of the direct education costs of the class will be paid 
from general fund unrestricted resources. 
 
Related to the above, please note that Title 5 Section 58051.5(a)(2) also prohibits a district from 
claiming apportionment for a class “if the public or private agency, individual or group of 
individuals, with whom the district has a contract and/or instructional agreement, has received 
from other sources full compensation for the direct education costs for the conduct of the 
class.”  So, it’s not enough for the district to pay a certain portion of the cost to conduct a class, 
apportionment eligibility is also dependent on that separate entity that the district is partnering 
with not being fully funded by some other entity for the conduct of the class.  It is a dual test of 
full funding status—that of the district and that of the partner entity or entities.  For additional 
guidance concerning instructional services agreements and apportionment eligibility, please 
refer to the “Instructional Services Agreement Guidelines for Community College Districts and 
Public Agencies.” 
 
As it relates to the above guidance, the term “class” has the same meaning as course section. 
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