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Question 

What is the effect of the reauthorization of the federal Higher Education Opportunity Act on 

tuition rates for members of the armed forces on active duty, their spouses, and dependent 

children? 

 

Background 

On August 14, 2008, the federal government enacted the federal Higher Education Opportunity 

Act which reauthorized the Higher Education Act of 1965.  

 

The federal Higher Education Opportunity Act (20 U.S.C. § 1001 et seq.; hereinafter “the Act”) 

has broadened the applicable situations in which a member of the armed forces and his or her 

dependents may receive the benefit of state resident status for purpose of college fees and tuition. 

The Act is intended to ensure that members of the armed forces do not lose any educational 

opportunity when called to active duty.   

 

This federal law must be applied in concert with preexisting state law providing an exemption 

from nonresident fees and tuition for members of the armed forces and dependents. The benefit 

under both state and federal law depends on a determination that a member of the armed forces 

or a dependent is entitled to “resident classification.” This is sometimes referred to as a “military 

waiver,” but that term will not be used in this memorandum because it does not appear anywhere 

in the law. The questions examined below represent only a small sample of the questions that 

may arise from potential ambiguities between the Act and California law.  

 

The relevant section of federal law is as follows: 
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“§ 1015d. In-State tuition rates for members of the armed forces on active duty, spouses, 

and dependent children 

 

(a) Requirement 

In the case of a member of the armed forces who is on active duty for a period of more 

than 30 days and whose domicile or permanent duty station is in a State that receives 

assistance under this chapter, such State shall not charge such member (or the spouse or 

dependent child of such member) tuition for attendance at a public institution of higher 

education in the State at a rate that is greater than the rate charged for residents of the 

State. 

 

(b) Continuation 

If a member of the armed forces (or the spouse or dependent child of a member) pays 

tuition at a public institution of higher education in a State at a rate determined by 

subsection (a), the provisions of subsection (a) shall continue to apply to such member, 

spouse, or dependent while continuously enrolled at that institution, notwithstanding a 

subsequent change in the permanent duty station of the member to a location outside the 

State. 

 

(c) Effective date 

This section shall take effect at each public institution of higher education in a State that 

receives assistance under this chapter for the first period of enrollment at such institution 

that begins after July 1, 2009. 
 

(d) Definitions 

In this section, the terms “armed forces” and “active duty for a period of more than 30 

days” have the meanings given those terms in section 101 of Title 10.” (20 U.S.C. 

§ 1015d.) 

 

Several sections of the California Education Code also provide resident classification fees and 

tuition to active members of the armed forces and their dependents. Section 68074 deals with the 

dependents of members of the armed forces. 

 

“(a) (1) An undergraduate student who is a natural or adopted child, stepchild, or spouse 

who is a dependent of a member of the armed forces of the United States stationed in this 

state on active duty shall be entitled to resident classification only for the purpose of 

determining the amount of tuition and fees. 

   (2) A student seeking a graduate degree who is a natural or adopted child, stepchild, or 

spouse who is a dependent of a member of the armed forces of the United States stationed 

in this state on active duty shall be entitled to resident classification only for the purpose 

of determining the amount of tuition and fees for no more than one academic year, and 

shall thereafter be subject to Article 5 (commencing with Section 68060). 

   (b) If that member of the armed forces of the United States, whose dependent natural or 

adopted child, stepchild, or spouse is in attendance at an institution, (1) is thereafter 

transferred on military orders to a place outside this state where the member continues to 

serve in the armed forces of the United States, or (2) is thereafter retired as an active 

http://www.westlaw.com/Find/Default.wl?rs=dfa1.0&vr=2.0&DB=1000546&DocName=10USCAS101&FindType=Y
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member of the armed forces of the United States, the student dependent shall not lose his 

or her resident classification until he or she has resided in the state the minimum time 

necessary to become a resident.” 

 

Section 68075 specifically addresses members of the armed forces themselves. 

 

  “(a) An undergraduate student who is a member of the Armed Forces of the United 

States stationed in this state on active duty, except a member of the Armed Forces 

assigned for educational purposes to a state-supported institution of higher education, is 

entitled to resident classification only for the purpose of determining the amount of 

tuition and fees. 

   (b) A student seeking a graduate degree who is a member of the Armed Forces of the 

United States stationed in this state on active duty, except a member of the Armed Forces 

assigned for educational purposes to a state-supported institution of higher education, 

shall be entitled to resident classification only for the purpose of determining the amount 

of tuition and fees for no more than two academic years, and shall thereafter be subject to 

Article 5 (commencing with Section 68060).” 

 

Section 68075.5 addresses resident classification following discharge. 

 

 “A student who was a member of the armed forces of the United States stationed in this 

state on active duty for more than one year immediately prior to being discharged from 

the armed forces is entitled to resident classification for the length of time he or she lives 

in this state after being discharged up to the minimum time necessary to become a 

resident.” 

 

Analysis 

In areas where state law and federal law conflict, the federal law supersedes the state law.  If the 

federal law is silent on an issue, then state law applies. Below is a list of questions and answers 

to various questions related to the Act and its interaction with state law. 

 

1. Under federal law, the benefit is not in effect unless a member of the armed forces has 

been on active duty for a period of more than 30 days while state law is silent on the 

matter. Are colleges required to verify that the active duty assignment will be for more 

than 30 days? 

 

Generally, the answer to this question is no. California law allows for members of the armed 

forces and their dependents to receive resident classification regardless of the time period that 

member is on active duty. In this case, because there is no conflict between California state law 

and the federal law, the federal law acts as a “floor” by which state government can provide 

greater protection than federal law. Thus, in California, eligibility for the resident classification 

begins immediately upon being called into active duty. 

 

Conceivably, a situation could arise where a member of the armed forces does not qualify for 

resident classification under state law and would under federal law. In that specific situation, a 
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college would need verification that the active duty assignment is for a period of more than 30 

days.  

 

2. Federal law provides that resident classification rates apply to members of the armed 

forces whose domicile or permanent duty station is in that state. Does this change the law 

for California community colleges?   

 

Yes, this broadens the exemption because prior to the enactment of the Act, California law 

provided resident classification to active members of the military who are physically present in 

California under military orders along with their physically present dependents. The Act, 

however, eliminates this requirement. Resident classification can now also be established based 

on domicile or duty station.   

 

Domicile is defined as a location where an individual has the intention of permanent or indefinite 

residence. A member of the armed forces who chooses to live in California, without any 

intention of moving to another state or returning to their previous domicile, would be considered 

to be domiciled in California. Simply stating that California is a domicile is not enough to 

establish domicile, however. In addition to other objective manifestations of intent as determined 

necessary by the district, a member of the armed forces would need to provide some evidence to 

demonstrate that they have established a legal, permanent home in California, such as owning a 

home or renting/leasing an apartment in California. Title 5 of the California Code of Regulations, 

section 54024(e) outlines some of the “objective manifestations” a member of the armed forces 

can show to demonstrate domicile within the state. 

 

Permanent duty station is defined as the post of duty or official station to which a member of the 

armed forces is assigned or attached. A member of the armed forces assigned to a military base 

or installation in California would meet the requirements of having a permanent duty station in 

California. 

 

The federal law would apply where a member of the armed forces has a permanent duty station 

in another state, but has retained domicile in California. That member of the armed forces and 

dependents (for purposes of this memorandum, dependents refers to both spouse and dependent 

children) would still retain the rights to resident classification, regardless of where they are 

physically residing. The California law requiring physical presence would not be controlling.  

 

It should be noted that the benefit under federal law is extended to the member’s spouse and 

dependents. If a member of the armed forces has a domicile or permanent duty station in 

California, then the military member’s dependents would also qualify for the waiver, regardless 

of whether they are physically present in California.   

 

3. Student “A” was born and raised in California before moving out of state with her 

spouse, where they have lived for the past several years. Student A’s spouse is on active 

duty out of state while Student A is no longer on active duty, but was before leaving the 

state. Student A and her spouse have a home on record in California and she has retained 

her California driver’s license. Student A is now taking online courses from out of state.  

Does she qualify for resident classification? 
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Yes. Student A and her spouse may be eligible for resident classification on two independent 

grounds under federal law. First, Student A can claim that the family still has domicile in 

California. Ownership of a home and retaining a California driver’s license can be indicative, but 

not necessarily conclusive evidence of her intention of returning to California and retaining her 

domicile here. More facts would be needed to resolve the issue of Student A’s domicile, which is 

usually determined at the local level.   

 

Student A and her spouse may also qualify via title 20 United States Code section 1015d(b) of 

the Act. Section 1015d(b) states that a spouse who is continuously enrolled at an institution 

retains the benefit notwithstanding a subsequent change in permanent duty station to a location 

outside the state. Thus if, Student A has continuously been taking online courses at the 

community college since the move to another state, she still would retain her resident 

classification, and Student A’s spouse would also retain resident classification. Furthermore, 

Student A’s spouse would also be eligible if the spouse was continuously taking classes. 

 

4. Student “B” has never lived in California. Her spouse will be stationed here later in the 

year. Prior to being stationed in California, both will be moving to California. She wants 

residency to be granted now so that she can enroll for the upcoming term, but has not 

arrived yet. Does she qualify for resident classification? 

 

No. Neither the state nor the federal laws cover a future move by a member of the armed forces 

or dependents. Title 20 United States Code section 1015d(a) of the federal law requires that the 

member of the armed forces must have established domicile or permanent duty station in the 

State before the benefits of the federal law apply. As such, Student B does not currently qualify 

for resident classification under federal law. As there is no current physical presence in the state, 

Student B does not qualify for resident classification a under state law either. 

 

5. Student “C” is a member of the armed forces assigned to California on active duty, and is 

later reassigned to a different state? Can Student C continue to enjoy the California 

residency exception if he continues his studies via distance education? 

 

Yes, title 20 United States Code section 1015d(b) of the Act states that a member of the armed 

forces does not lose resident classification with a state if that member is continuously enrolled at 

that institution, regardless of a subsequent change in the location of the duty station. If Student C 

continuously enrolls in distance education classes at a California community college or other 

California higher education institution, and continues to do so after moving to another state due 

to a military transfer, then Student C retains resident classification in California. 

 

6. Student “D” is a member of the armed forces stationed in California, but her family 

resides in another state or out of the country. Can dependents benefit from resident 

classification if they enroll in distance education courses from one of our colleges?   

 

Yes, title 20 United State Code section 1015d(a) of the Act only requires that the member of the 

armed forces have a domicile or permanent duty station in the state. There is no parallel 

requirement for the dependents. In this case, the Act would allow for the dependents to claim 
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California resident classification if they were enroll in distance education courses from one of 

our colleges.   

 

7. Student “E” is a member of the armed forces who originally obtained his military waiver 

from being stationed in California. Student E is reassigned to active duty in a neighboring 

state, but retains his domicile in California. Does Student E retain his resident 

classification? 

 

Yes, Student E can retain resident classification if she remains continuously enrolled at a 

California college. Title 20 United States Code section 1015d(b) of the Act only requires the 

member of the armed forces to have paid tuition at the lowered rate prior to moving. In this 

situation, Student E had attained resident classification, then moved to a neighboring state. 

Continual enrollment is the only factor which will determine whether or not Student E and her 

dependents can retain the resident classification. 

 

8. Student “F” is a dependent of a member of the armed forces who was transferred out of 

California more than one year ago. Is Student F entitled to resident classification?   
 

Yes, Student F would be entitled to the resident classification. California law requires that a 

dependent of a member of the armed forces be provided a limited one-year resident classification 

once the member of the armed forces leaves the state. However, the federal law provides broader 

protection. Once a member of the armed forces is on active duty for more than 30 days and a 

domicile or permanent duty station exists within the state of California, that member, as well as 

his dependents, is entitled to resident classification for as long as a beneficiary remains 

continuously enrolled. As long as the Student F maintains continuous enrollment with the 

college, Student F would be entitled to resident classification. 

 

9. Student “G” is a member of the armed forces assigned for educational purposes to a 

state’s public supported institutions of higher education by the armed forces. Is Student G 

eligible for resident classification? 

 

Yes, while state law would not provide resident classification under these circumstances, the 

purpose of the education is not relevant under federal law. The Act simply requires that the 

military member be on active duty for more than 30 days with a domicile or permanent duty 

station within the state of California. If these requirements are met, then a military member who 

is assigned here for educational purposes would still receive the resident classification despite 

California’s law more limited coverage.   

 

 

 

cc: Steve Bruckman, Executive Vice Chancellor of Operations and General Counsel 
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