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 California Community College 
 General Education Advanced Placement Policy  

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 
June 16, 2017 

 
 
 
QUESTION:   Is it true that if there are conflicts with the California State University (CSU) 
 General Education (GE) Advanced Placement (AP) List, local college AP policies 
 do not need to conform with the statewide policy? 
 
RESPONSE: Colleges must conform to the California Community College (CCC) GE AP List 
 at a minimum.  However, colleges may award additional or alternative credit 
 for AP scores, such as those listed as N/A or award more units if a comparable 
 course on the local GE pattern has a higher unit value. 
 
 
QUESTION:   We have been using the CSU GE AP List as our local GE AP List.  Can we 

continue to do so? 
 

RESPONSE: Yes. However, you must include the CCC GE AP List as well. Students can have 
more options for GE Certification than the CCC GE AP list, but not fewer. For 
example, you may also include the IGETC GE AP List, but are not required to 
do so. 

 
 
QUESTION:   If we adopt the CSU GE List as our local GE list, how do we address the 

differences? For example, Music AP or units for AP scores that are not on the 
CSU GE AP List, but that are on the CCC GE AP List. 

 
RESPONSE: Credit for CCC GE is based on the “four divisions” from title 5, section 55063. 

These four divisions are very broad. For example under Humanities, “courses in 
the humanities are those which study the cultural activities and artistic 
expressions of human being.” Thus for Music AP, even though the CCC GE AP 
list placed Music in the Humanities for 3 units, colleges can still award Music in 
the Arts, similar to CSU GE, since title 5 combined humanities and arts into one 
division. As for differences in units, the minimum is 3 units, but colleges can 
award more.  
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QUESTION:   If we adopt the CSU GE List as our local GE list do we award CCC associate 
 degree units equivalent to the CSU GE admission units or the CSU GE AP 
 units? 

 
RESPONSE: Colleges must adopt the CCC GE AP List. Additionally, colleges may also adopt 

the CSU GE AP list and/or the IGETC AP List and award the student 
certification that meets the student’s educational goals. Local faculty 
determine, as they do at the CSU and University of California (UC) campuses, 
whether the AP Examination is equivalent to a specific course.  If that course 
has a higher unit value than what is on a GE AP List, then that unit value can 
be applied.   

 
 
QUESTION:   We have included “CSU-Units Earned toward Transfer” and “UC-Units Earned 

Toward Transfer” on our AP Chart.  Should we continue to include this 
information? 

 
RESPONSE: Yes. 
 
 
QUESTION:   We have already put the CSU GE AP List in our 2017/2018 Catalog.  Are we 

now required to post the CCC GE AP List on our website along with an 
addendum to the catalog? 

 
RESPONSE: Yes, post the CCC GE AP List on your website along with an addendum to your 

catalog. 
 
 
QUESTION:   Are the CCC GE AP units “associate degree applicable” only or CSU 

transferable and/or UC transferable? 
 

RESPONSE: CCC GE AP units are applicable for the associate degree and may be CSU 
transferable and/or UC transferable if they are also on the CSU GE AP List 
and/or IGETC GE AP List. If CSU and UC have approved the use of AP exams, 
then they would be CSU or UC transferable. 
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QUESTION:   Since I am required to publicize the CCC GE AP Policy that specifically excludes 
AP Studio Art-2D Design from GE (i.e., N/A) how shall I simultaneously 
publicize that my college nevertheless includes AP Studio Art-2D Design as 
clearing GE? 

 
RESPONSE: N/A means that the requirement to award GE Credit is not applicable. Colleges 

are not required to offer GE credit for these AP Exams, but may do so if local 
faculty determine it to be appropriate. The CCC GE AP list requires at a 
minimum the college must award 3 units (elective units) for AP Studio Art-2 
Design.  If the faculty have identified a comparable course and/or choose to 
include the AP Studio Art-2 Design on their local GE, it is allowable. 

 
 
QUESTION:   College shall award General Education Area credit as shown on the CCC AP GE 

List.  For GE requirements refer to title 5, section 55063. If the college does not 
have a course similar in content to the AP Exam, then the college shall award 
credit for the indicated GE Area as shown on the CCC AP List.  

 
 The first sentence seems to say we MUST award GE area credit based on the 
 CCC GE AP List, but the third sentence seems to say we only have to do so IF 
 we don't have a course similar in content to the exam.  Please clarify. 
 
RESPONSE: The intent is that colleges shall award credit using the CCC GE AP List at a 
 minimum. The college may offer additional or alternative ways for students to 
 be awarded credit, but they must allow students credit as indicated on the 
 CCC GE AP List. If the college has a course similar in content to the AP Exam, 
 then course credit shall be awarded for that course. If the college does not 
 have a course similar in content to the AP exam, then the credit is awarded to 
 the GE Area, that is, the student receives GE Certification in that GE Area. 
 
 
QUESTION:   We do not currently recognize AP Statistics, but because our statistics course is
 written from a multi-cultural perspective it is on our GE pattern.  Do we now 
 have to accept AP STAT toward our local GE? 
 
RESPONSE: Yes, it is on the CCC GE AP List. 
 
 
 


